Dat leuke gesprekje in de wandelgangen, de keynote spreker nog even de hand schudden en die vriendelijke knipoog tijdens de borrel. Het zijn de kleine contactmomenten tijdens een live event, die we zo hebben gemist.
Live events zijn weer terug. Maar zijn ze terug van weggeweest? Of terug in een nieuw jasje? In mijn kerstvideo zag je mijn overzicht van een online event jaar. Daarin werd één ding duidelijk: we hebben tijdens de pandemie geleerd in TV formats te denken. Hoe blij ik ook ben dat we vooral weer terug naar live gaan, ik gun ons óók de 5 erfenissen van “online”:
Erfenis 1: Een compactere boodschap
“Ik wou dat mijn baas altijd zo to the the point kon zijn”. Meer dan eens hoorde ik deze feedback na afloop van een livestream. In plaats van 20 minuten spreektijd tijdens een live event, moet een online productie in ongeveer een uur klaar zijn. Het gesprek met een directie of een presentatie van een expert, moet dus in kortere tijd over de bühne gebracht worden. De aandachtsspanne van de kijker is zeer beperkt. “Kill your darlings”, was iets wat ik in voorgesprekken vaak aan sprekers meegaf. Niet voor iedereen een prettige boodschap, máár altijd pakte het positief uit: voor spreker en publiek. Een sterker verhaal, met meer impact: ook live blijft dat van toepassing!
Erfenis 2: De werkvloer centraler
Bij het gebrek aan live contact met collega’s en branchegenoten, kwamen “de mensen van de vloer” sneller, meer en creatiever aan bod tijdens online events. De expert die plots als tafelheer of sidekick fungeerde, de manager duurzaamheid die zelf een vlog opnam en selfies van collega’s die tijdens de kerstborrel werden ingestuurd. Online producties zorgden ervoor dat iedereen eraan bijdroeg om de trots van het bedrijf over te brengen, om verbinding te ervaren en om een thema breed te belichten. Hoezeer een podium tijdens een live event ook de aandacht heeft, laten we het publiek en de mensen achter de schermen op verschillende manieren ook live, breed en creatief blijven inzetten.
Erfenis 3: Denken in data en kijkcijfers
Precies zien op een tijdslijn wanneer je deelnemers afhaken. Of directieleden die een online talkshow op zondag gezellig terugkijken met de eigen familie. Doordat online sessies terug te kijken zijn, zijn ze ook te monitoren: kijkcijfers en andere data kunnen ons veel vertellen over hoe sterk een boodschap is ontvangen. De borrel na afloop van een event evenzogoed. Maar wat als live sfeerimpressies en digitale data samen, ons nog meer kunnen leren voor ieder volgend event?
Erfenis 4: Een veilige sfeer voorop
“We hoorden opeens collega’s die tijdens heidagen altijd stil bleven”. Laten we wel wezen, een event is vaak niet alleen spannend voor een spreker, maar ook voor een bezoeker. Nieuwe mensen ontmoeten, wel of niet je ervaring delen. De veiligheid van de eigen huiskamer, leidde er tijdens veel online sessies toe dat mensen makkelijker en sneller hun eigen ervaringen wilden delen. In plaats van opstaan in het live publiek, is de drempel lager om online iets te vertellen. Hoe geven we deze vorm van online veiligheid ook plek tijdens live events?
Erfenis 5: Meer aandacht voor “content”
Doordat de aandachtsspanne kort is, werd relatief veel aandacht besteed aan de visuele aantrekkelijkheid van een uitzending en de engagement met het publiek. Denk aan bijvoorbeeld vlogs, muziek, bumpers of korte bijdragen van buitenlandse inbellers. Allerlei content passeerde de revue. Niet alleen voor de vorm, maar juist ter ondersteuning en verlevendiging van het bredere online verhaal. Content die ook tijdens een live event niet meer mag ontbreken.
Kortom, online heeft ons denk ik veel geleerd waar we live nog steeds profijt van kunnen hebben. Leuke en mooie lessen ondanks onze vierkante ogen van het scherm tijdens de pandemie. Vind je het lastig die lessen toe te passen op jouw volgende live event? Met plezier en vrijblijvend denk ik graag eens met je mee! Voor nu vooral, weer heel veel LIVE plezier en inspiratie!